posts

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                                       
                                       Κεντρικό   Λιμεναρχείο 
                                       Ηρακλείου

 Ταχ. Διεύθυνση : Λιμένας  Ηρακλείου
 Ταχ. Κώδικας    : 71 110 
 Τηλέφωνο         : 2813-406-910 έως 12 
 ΦΑΞ                  : 2813-406-931

 e-mail                : iraklio@hcg.gr

Κέντρο Άμεσης Δράσης : 108
                                                      

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ (Χάρτης)



ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τι πρέπει να γνωρίζουμε !!

  1. Βεβαιώνομαι ότι η επιχείρηση εκμίσθωσης διαθέτει από τη Λιμενική αρχή άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπορ. Σύμφωνα με τον νόμο κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι αρκετό. Επιχείρηση που δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα SafeWaterSports ΔΕΝ έχει άδεια λειτουργίας.
  1. Για οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα ελκόμενου μέσου από ταχύπλοο σκάφος (πχ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια) πρέπει σύμφωνα με τον νόμο: α). ο χειριστής αυτού να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή / εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Η κατοχή άδειας ταχυπλόου σκάφους δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αρκετή, β). υποχρεωτικά να επιβαίνει στο σκάφος ΔΕΥΤΕΡΟ άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή.

  1. Ζητάω να δω την σωστική λέμβο (με χρώμα πορτοκαλί και ένδειξη Life Boat) που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, και η οποία δεν νοικιάζεται και δεν χρησιμοποιείται για άλλο λόγο ποτέ.
  1. Διαπιστώνω ότι υπάρχει κοντά ναυαγοσώστης, εφόσον είναι υποχρεωτική η παρουσία του στην συγκεκριμένη παραλία. Στην ιστοσελίδα SafeWaterSports μπορείτε να βρείτε ΟΛΕΣ τις παραλίες που πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη
  1. Δεν κάνω θαλάσσια δραστηριότητα εάν δεν αισθάνομαι καλά ή έχω καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό. Η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά την δύση του ήλιου.
  1. Δεν επιτρέπω, ως κηδεμόνας, τη διενέργεια θαλάσσιου σπορ από παιδί που δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση. Εκτιμώ πάντα την επικινδυνότητα του θαλάσσιου παιχνιδιού πριν δώσω την συγκατάθεσή μου.
  1. Δε νοικιάζω θαλάσσιο σπορ εάν δεν έχω την ελάχιστη ηλικία  14 ετών για Aqua scooter, Seabuggy, Κανό. 14 ετών για Θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό). 16 ετών για Θαλάσσιο σκι, Θαλάσσιο έλκηθρο, Θαλάσσιο δαχτυλίδι, Ιστιοσανίδα, Catamaran, Ιστιοπλοϊκοί λέμβους (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση). 16 ετών για Μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό). 16 ετών για Κayak. 18 ετών για Mini Cruiser. 18 ετών για Θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ή άνω των 14 ετών με γονική συναίνεση. 18 ετών για Αcrylicraft (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό).
  1. Διαπιστώνω ότι υπάρχει και χρησιμοποιώ το δίαυλο με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης, για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία.
  1. Λαμβάνω όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (πχ σωσίβιο, κράνος κλπ.), ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιότητας και την εμπειρία που έχω. Ελέγχω αν αυτά είναι σε καλή κατάσταση (πχ. φθαρμένα σωσίβια, σκοινιά ξεφτισμένα, κλπ.) .
  1. Ενημερώνομαι και τηρώ τις οδηγίες – συμβουλές του υπεύθυνου της επιχείρησης. Διατηρώ τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους, δεν κάνω επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς, δεν υπερεκτιμώ τις ικανότητές μου και δεν χειρίζομαι ταχύπλοο σκάφος (jet ski κλπ.), εάν δεν κατέχω τη νόμιμη άδεια της Λιμενικής Αρχής.  
  1. Ενημερώνομαι για τον καιρό στην περιοχή, φροντίζω να διατηρώ οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης και επιστρέφω αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.
  1. Ενημερώνω την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εφόσον διαπίστωσα ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΠΡΩΤΕΣ  ΒΟΗΘΕΙΕΣ


 

ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ



Βγάλε αμέσως το παιδί από το νερό. Αν δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, τύλιξέ το με μια πετσέτα. Πήγαινε αμέσως στον ιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν απλά βυθίστηκε μέσα στο νερό.

ΕΧΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ, ότι οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.



Αν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του:

Έλεγξε αν έχει τίποτα στο στόμα του και αφαίρεσέ του το. Τύλιξε το παιδί με μια πετσέτα και γύρισέ το στο πλάι. Τράβηξε το κεφάλι προς τα πίσω και ανύψωσε την κάτω σιαγόνα ούτως ώστε οι ρίζες της γλώσσας να μην εμποδίσουν τη δίοδο του αέρα.

Κάλεσε το 166.



ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΗΨΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ



Συχνότητα εμφύσεων μαλάξεων 30:2

Τεχνητή αναπνοή (φιλί της ζωής), 20 εμφυσήσεις ανά λεπτό. Μετά τις πρώτες 4 εμφυσήσεις, ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς.

Εξωτερικές μαλάξεις, 100 ανά λεπτό μέχρι να υποχωρήσει το στέρνο κατά 3,5 εκατοστά σε κάθε συμπίεση. 2 αναπνοές (φιλί της ζωής) σε κάθε 30 συμπιέσεις.

Προκειμένου για βρέφη, η συμπίεση του θώρακα να γίνεται με δύο δάχτυλα και, το στέρνο πρέπει να υποχωρήσει κατά 1,5 - 2,5 εκατοστά.


ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ


ΚΑΛΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ. Εφ’ όσον γνωρίζεις κολύμπι και δεν έχεις προβλήματα υγείας, μπορείς να επιχειρήσεις την διάσωσή του.

ΠΡΟΣΕΧΕ!!

Η Προσέγγιση κάποιου που κινδυνεύει απαιτεί μεγάλη προσοχή. Αν τον πλησιάσεις από μπροστά, διατρέχεις θανάσιμο κίνδυνο, γιατί το άτομο που κινδυνεύει να πνιγεί είναι πανικοβλημένο και εκείνη τη στιγμή θα σε δει σαν σανίδα σωτηρίας και θα δοκιμάσει να πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα. Προσέγγισέ τον λοιπόν από πίσω.Αφού τον προσεγγίσεις, τράβηξέ τον προς την ακτή κρατώντας τον είτε απ’ τα μαλλιά, είτε απ’ το κεφάλι βάζοντας τα χέρια στ’ αυτιά, είτε με λαβή απ’ τη μασχάλη.Αν δεν μπορείς να τον τραβήξεις έξω κράτα το κεφάλι του θύματος έξω απ’ το νερό και περίμενε βοήθεια.Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα από μπροστά, κάνε κατάδυση και πιάνοντας τα γόνατά του, στρέψε το προς τα πίσω.

Όταν βγάλεις το θύμα στην ακτή:

Καθάρισε το στόμα του από ξένα σώματα (π.χ. φύκια, τεχνητές οδοντοστοιχίες κ.λ.π).

Τοποθέτησέ το σε τέτοια θέση (καλό είναι να τον τοποθετήσεις σε πλάγια θέση) ώστε να βγάλει όσο το δυνατό περισσότερο νερό απ’ αυτό που έχει καταπιεί.

Έλεγξε αν το θύμα αναπνέει.

Αν έχεις καθρεφτάκι, βάλε το μπροστά στο στόμα του θύματος και παρατήρησε αν θολώνει,το οποίο σημαίνει ότι έχει αναπνοή.

Αν δεν έχεις καθρεφτάκι:

Βάλε το αυτί σου μπροστά στο στόμα του.

Παρατήρησε το θώρακα και την κοιλιά του αν υπάρχουν αναπνευστικές κινήσεις. Παρατήρησε τα χείλια και τα νύχια του, αν είναι μελανά. Παρατήρησε το στόμα του, αν είναι σφιχτό με αφρούς.

Αν το θύμα δεν αναπνέει, κάνε τεχνητή αναπνοή (φιλί της ζωής). Έλεγξε αν η καρδιά του θύματος λειτουργεί. Ψηλάφισε τον σφυγμό του στην καρωτίδα.



ΠΡΟΣΕΞΕ !!

Μην ακουμπά ο αντίχειράς σου στον λαιμό του, γιατί μπορεί να μετρήσεις τον δικό σου σφυγμό.

Αν δεν υπάρχει σφυγμός, κάνε εξωτερικές μαλάξεις, δηλαδή εξωτερική συμπίεση του θώρακα.



ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Δεν πρέπει επ’ ουδενί να διακόψεις την προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης στο θύμα, αν δεν περάσει το χρονικό διάστημα των 30 λεπτών.

Τεχνητή αναπνοή (φιλί της ζωής)

Γύρε το κεφάλι προς τα πίσω.

Καθάρισε το στόμα από ξένα αντικείμενα, αίματα, εκκρίσεις κ.λ.π.

Πάρε βαθιά αναπνοή και εφάρμοσε τα χείλη σου στα χείλη του θύματος,(αν έχεις μαζί σου μια γάζα ή ένα κομμάτι ύφασμα π.χ. κομμάτι από πουκάμισο, καλό είναι να το εφαρμόσεις ανάμεσα στα χείλη σου και τα χείλη του θύματος) κλείνοντας με το ένα χέρι σου τα ρουθούνια της μύτης του.

Εξέπνευσε δυνατά στο στόμα του, 2-3 συνεχόμενες φορές. ΠΡΟΣΕΞΕ, αν ανεβαίνει ο θώρακάς του σε κάθε αναπνοή. Μήπως κάποιο ξένο σώμα έχει φράξει τις αεροφόρους οδούς του;

Εμφύσησε με ρυθμό 16-18 αναπνοές ανά λεπτό, ή 1 ανά 5 δευτερόλεπτα αν η καρδιά χτυπάει.



Εξωτερικές μαλάξεις.

Ξάπλωσε το θύμα ανάσκελα σε σκληρή επιφάνεια.

Τοποθέτησε τα χέρια στο κέντρο του στήθους με τη δεύτερη παλάμη πάνω στη πρώτη. Πίεσε το θώρακα με το βάρος του σώματός σου. Κάνε 15 μαλάξεις σε γρήγορο ρυθμό και μετά δώσε 2 εμφυσήσεις. Έλεγχε ανά 2 λεπτά αν η καρδιά λειτουργεί.



Αν είσαστε δύο άτομα, ο ένας να κάνει μαλάξεις και ο άλλος τις εμφυσήσεις με συχνότητα 5 μαλάξεις και 1 εμφύσηση. Όταν λειτουργήσει η καρδιά μη σταματήσεις την τεχνητή αναπνοή.

Διέκοψε τις μαλάξεις.



ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ Η ΜΕΔΟΥΣΑΣ



Τα συμπτώματα μετά από μια επαφή – κέντρισμα από τσούχτρα ή μέδουσα είναι τα εξής:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονος, κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις αποτύπωση στο δέρμα τμήματος της μέδουσας ή τσούχτρας που σε κέντρισε.



Αντιμετώπιση τσιμπήματος

Ξέπλυνε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό.

ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σου.

Κάνε επάλειψη στην πληγή με αμμωνία (υπάρχει σε υγρή μορφή ή stick). Αν δεν έχεις αμμωνία μπορείς να ρίξεις οινόπνευμα ή ξύδι. Βάλε στο δέρμα πούδρα ή αφρό ξυρίσματος. Μετά από λίγη ώρα, ξέβγαλε την πούδρα ή τον αφρό με νερό.

Σε περίπτωση που κάποιος οικείος σου ή άλλος συνάνθρωπός σου, στην παραλία υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, ΚΑΛΕΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ και βάλε τον ασθενή να ξαπλώσει, κρατώντας το στόμα του.


Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ



ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ




ΠΡΟΣΟΧΗ

- Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
- Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.
- Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.
- Έχεις πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.
- Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

- Μην σπρώχνεις και μην βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.
- Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
- Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
- Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.
- Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.
- Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη  κατεύθυνση και προσπάθησε ΑΠΛΩΣ να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
- Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.
- Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.
- Έπαθες «κράμπα»; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.
- Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.
- Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.
- Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΣ γρήγορα έξω απ’ το νερό Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
- Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί, εάν υπάρχει.
- Κάλεσε για βοήθεια. Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι ήδη κοντά του, ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ αν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ :
- Ποτέ μην αφήνεις το παιδί σου χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.
- Μη θεωρείς ότι «μπρατσάκια», φουσκωτές κουλούρες κ.λ.π. υποκαθιστούν την υποχρέωσή σου να επιβλέπεις το παιδί σου.
- Δίδαξε το παιδί σου ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.
- Να παίζεις μαζί του στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.
- Φοβάται το παιδί σου να μπει στο νερό; Μην το ΑΝΑΓΚΑΖΕΙΣ!
- Χρησιμοποίησε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν δεν ξέρει καλό κολύμπι.


ΤΑΧΥΠΛΟΑ


ΤΑΧΥΠΛΟΑ

Υποχρεώσεις Χειριστών Ταχυπλόων Σκαφών 




 Οδηγίες Εξετάσεων



Οι χειριστές ταχυπλόων σκαφών πρέπει:

α) Να απαγορεύουν την επιβίβαση ατόμων που δε γνωρίζουν κολύμβηση ατόμων που βρίσκονται υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών.
β) Να απαγορεύουν την επιβίβαση ατόμων που ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος του επιτρεπόμενου.
γ) απαγορεύουν στους επιβαίνοντες να στέκονται όρθιοι ή να κάθονται πάνω στην κουπαστή του σκάφους.
δ) Να χειρίζονται το σκάφος με μεγάλη προσοχή και αποφεύγουν τους επικίνδυνους ελιγμούς.
ε) Να φέρουν επί του σκάφους τις άδειες εκτέλεσης πλόων και ικανότητας χειριστή που πρέπει να επιδεικνύουν σε κάθε ζήτηση των Λιμενικών οργάνων.



Συμμετοχή στις εξετάσεις ταχύπλοου σκάφους

Κατά τη διάρκεια των χειρισμών θα επιβαίνει απαραίτητα επί του σκάφους ως υπεύθυνος χειριστής κάτοχος αδείας χειριστή, τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών.
Από τις πιο πάνω εξετάσεις εξαιρούνται οι:
α) κάτοχοι διπλώματος Αξιωματικού καταστρώματος ή μηχανής ή ασυρμάτου Ε. Ν.
β) κάτοχοι πτυχίου κυβερνήτη Ε.Ν.
γ) κυβερνήτες Θ/Γ σκαφών του Π.Δ. 264/77
δ) κάτοχοι πιστοποιητικού ικανότητος για εκτέλεση καθηκόντων Αξιωματικού γέφυρας-μηχανής του Π.Δ. 435/78
ε) κάτοχοι πτυχίου Ναυκλήρου ή άδειας Ναύτη Ε.Ν.
στ) ναυτικοί που έχουν συνολική θαλάσσια υπηρεσία μηχανής ή Οικονομικού Αξ/κού ή Ηλεκτρολόγου πάνω από πέντε (5) έτη
ζ) σε ενέργεια ή αποστρατεία μόνιμοι μάχιμοι ή τεχνικοί Αξ/κοί Π.Ν. απόφοιτοι Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
η) σε ενέργεια ή αποστρατεία μόνιμοι Ανθυπασπιστές ή Υπαξιωματικοί Π.Ν. ειδικότητας αρμενιστή και από αυτούς προερχόμενοι Αξιωματικοί Π. Ν. που υπηρετούν ή υπηρέτησαν σαν κυβερνήτες σε πλοία ή πλοιάρια Π.Ν. που αποδεικνύεται από βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας τους.
θ) Αξιωματικοί ή Ανθ/στές ή Υπαξ/κοί ή Λιμενοφύλακες, σε ενέργεια ή αποστρατεία, που υπηρετούν ή υπηρέτησαν ως κυβερνήτες σε περιπολικά πλοία Λ.Σ. ολικού μήκους άνω των έξι (6) μέτρων, που αποδεικνύεται από βεβαίωση της αρμόδιας Δ/νσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
1.Στα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου, η άδεια χειριστή χορηγείται με την υποβολή σχετικής αίτησης με επικυρωμένες φωτοτυπίες των δικαιολογητικών που αποδεικνύουν το λόγο εξαίρεσης και παραδίδεται από τη Λιμενική Αρχή, με απόδειξη, σημείωμα στο οποίο μνημονεύονται τα στοιχεία του παρόντος Γενικού Κανονισμού (τίτλος, εν ενεργεία ναυτικοί, Φ.Ε.Κ. κλπ). Η υγεία και καταλληλότητα των προσώπων αυτών, πλην των εν ενεργεία ναυτικών και στελεχών του Π.Ν. και Λ.Σ., αποδεικνύεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.
2.Οι αλλοδαποί συμμετέχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους, με τους όρους και προϋποθέσεις που συμμετέχουν και οι Έλληνες. Η εξέταση γίνεται στην Ελληνική γλώσσα. Αντίστοιχες άδειες, που κατέχουν αλλοδαποί, γίνονται αποδεκτές, εφόσον έχουν εκδοθεί ή αναγνωρισθεί επίσημα από Κρατική Αρχή της χώρας τους. Ομοίως γίνονται αποδεκτές αντίστοιχες άδειες που έχουν αποκτηθεί από Έλληνες ή αλλοδαπούς, σε χώρα μέλος της Ε.Ε ή της Ε. Ζ. Ε Σ. (πλην Ελβετίας) εφόσον έχουν εκδοθεί ή αναγνωρισθεί επίσημα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας αυτής.
3.Οι αποτυχόντες στη γραπτή, δε συμμετέχουν στην πρακτική εξέταση. Οι αποτυχόντες υποψήφιοι δεν μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση για επανεξέταση αν δεν παρέλθουν δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημερομηνία της αποτυχίας τους στη γραπτή ή στην πρακτική εξέταση ανάλογα.
4.Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναλογικά και για τους υποψήφιους για απόκτηση άδειας χειριστή θαλάσσιου μοτοποδήλατου για την πρακτική εξέταση των οποίων αντί ταχύπλοου σκάφους χρησιμοποιείται θαλάσσιο μοτοποδήλατο.
5.Οι άδειες χειριστών ταχύπλοων σκαφών ή θαλάσσιων μοτοποδήλατων ισχύουν μέχρι οι κάτοχοι τους να συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο (65) έτος της ηλικίας τους. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας αυτής οι άδειες για να ισχύουν πρέπει να έχουν ανανεωθεί μετά από προσκόμιση βεβαίωσης για την υγεία και καταλληλότητα του ενδιαφερόμενου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. Η ανανέωση γίνεται περιοδικά κάθε τρία (3) χρόνια κατά τα ανωτέρω. Επίσης περιοδική ανανέωση των αδειών γίνεται για όσους χειριστές κρίνεται αυτό αναγκαίο από ιατρικής πλευράς, λαμβανόμενων υπόψη των σχετικών παρατηρήσεων (ή ενδείξεων) του πιστοποιητικού υγείας. Η χορηγηθείσα άδεια παύει αυτοδικαίως να ισχύει εαν μεταβληθούν οι όροι ή εκλείψουν οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες είχε χορηγηθεί. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής αρχίζουν να ισχύουν από την 1η Ιουλίου του έτους 2000.
Για τις άδειες χειριστών ταχυπλόων και τις υποχρεώσεις των χειριστών και ιδιοκτητών ταχυπλόων σκαφών σχετικός είναι ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα αριθ. 20 "Ταχύπλοα (ταχυκίνητα) σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής" (ΦΕΚ 444 Β΄ /1999).

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΛΙΕΙΑ


ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΨΑΡΕΜΑ



Τι πρέπει να γνωρίζω!!

·Μην ψαρέψεις με ψαροντούφεκο αν δεν έχεις συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας σου.
·Απαγορεύεται το ψάρεμα με  ψαροντούφεκο όταν ο ήλιος δύσει.
·Μην ψαρεύεις σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από το σημείο όπου συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι.
·Μην ψαρεύεις σε περιοχές όπου υπάρχουν:   
 Λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και δίχτυα με εμφανή σήμανση.
 Αγκυροβολημένα πλοία.
 Θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών καθώς και είσοδοι- έξοδοι λιμανιών ή αγκυροβολίων.

Μη χρησιμοποιείς καμάκι, που η εκτοξευτική δύναμή του προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση  εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μείγματος.

·Μη χρησιμοποιείς δίχτυα.
·Μη χρησιμοποιείς  υποβρύχιο φως.
·Όταν είσαι σε κατάδυση να φέρεις έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό), χρώματος κίτρινου, ο οποίος να φέρει μια σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ (Υποβρύχια Δραστηριότητα) και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός υπό κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων.
Όταν ψαρεύεις δίπλα στο φουσκωτό σου ή το σκάφος σου, τότε η παραπάνω σημαία πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο σκάφος.
Πρέπει να κινείσαι σε ακτίνα πενήντα (50) μέτρων από τον προαναφερόμενο σημαντήρα ή πλωτό μέσο.
·Μη χρησιμοποιείς οποιασδήποτε μορφής καταδυτική συσκευή παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή.
·Ειδοποίησε την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή της περιοχής στην οποία πρόκειται να καταδυθείς.
·ΜΗΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΟΥ.
·Κινήσου εκ του ασφαλούς. Απόφευγε παράτολμες και επικίνδυνες ενέργειες, όσον αφορά το βάθος, τον χρόνο κατάδυσης, τις επικίνδυνες περιοχές/ σπηλιές, τα ρεύματα κ.λπ.
·Φρόντισε ώστε ο χρόνος ανάδυσης σου να είναι υπερεπαρκής. Εκτός του βάθους και της κόπωσης, έχε υπόψη σου σε τι δυσχερή κατάσταση μπορεί να επέλθεις εξαιτίας των βαρών που φέρνεις στη μέση σου (εφ’ όσον φοράς βάρη).
·Πρέπει να αφοπλίζεις το ψαροντούφεκο όταν βγεις έξω στην ακτή.
·Είσαι στην ακτή και προετοιμάζεσαι να μπεις στο νερό για να ξεκινήσεις να ψαρεύεις; ΜΗΝ ΟΠΛΙΣΕΙΣ από τώρα το ψαροντούφεκό σου! Μία απροσεξία μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός συνανθρώπου σου.
·Μην βουτάς ποτέ μόνος σου! Πάρε μαζί σου και παρέα. Αναλογίσου πόσο σωτήριο μπορεί να είναι αυτό σε μια κατάσταση ανάγκης.
·Μη βρίσκεσαι για πολλή ώρα κάτω απ’ το νερό. Μείωσε όσο μπορείς τις κινήσεις σου υποβρυχίως.
·Μην ανελκύεις από το βυθό αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας. Αν ανακαλύψεις τέτοια αντικείμενα, ειδοποίησε τη Λιμενική Αρχή.
·Καλό είναι να εκπαιδευτείς στις πρώτες βοήθειες και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.